

## WORKSHOP ON THE IMPLEMENTATION OF THE ORGANISING FRAMEWORK FOR OCCUPATIONS (OFO) TO SUPPORT THE DEVELOPMENT OF THE CRITICAL SKILLS LIST

**Date:** Mon, 1 July 2024 **Time:** 08h30 – 14h30

Venue: Garden Court OR Tambo International Airport, Kempton Park, Gauteng

## **Background and Context**

The workshop marks the first step of the development of the second iteration of the Critical Skills List (CSL) to be produced within the Department of Higher Education and Training's (DHET) Labour Market Intelligence research programme. The Critical Skills List identifies occupational shortages in South Africa and is utilised by the Department of Home Affairs to inform the implementation of their Critical Skills Visa regime.

The event will be interactive and centred on the mechanisms and processes to be put in place to address challenges regarding the implementation of the Organising Framework for Occupations (OFO), particularly in the context of the CSL. This participatory learning workshop offers an opportunity for key stakeholders to engage with each other, and discuss the following questions:

- What is the OFO and why is it important for skills planning and development?
- What is the purpose of the OFO?
- Why does the OFO need to be updated and what processes are followed to update the OFO?
- What challenges do stakeholders experience in implementing the OFO (particularly in the context of the CSL), and how can these be addressed?
- What steps should the DHET adopt to update the OFO?

## **Objective**

To strengthen the implementation of the Organising Framework for Occupations, in the context of the Critical Skills List.

## **Expected Outcomes**

- Key stakeholders engaging with each other, establishing a sustainable network of partner and stakeholder organisations.
- To ensure that mechanisms and processes are put in place to address challenges re the implementation of the OFO, particularly in the context of the CSL.











NO	TIME	AGENDA ITEM	RESPONSIBILITY		
		Open: 08:30			
-	08:30-09:00	Registration	Refreshments available		
	Chairperson: Mr Zukile Mvalo, DDG: Skills Development, DHET				
SES	SESSION 1: 09:00-10:05 – INTRODUCTION				
1	09:00-09:05	Welcome & Introductions	Mr Zukile Mvalo, DDG: Skills Development, DHET 5 min		
2	09:05-09:10	Purpose of the Workshop	Mr Zukile Mvalo, DDG: Skills Development, DHET 5 min		
3	09:10-09:20	DHET: Opening remarks	Dr Nkosinathi Sishi, DG: DHET 10 min		
4	09:20-09:30	DHA: Opening remarks	Mr Tommy Makhode, DG: DHA 10 min		
5	09:3009:45	The importance of occupational classifications systems (latest initiatives by ILO to review ISCO)	Dr Theodoor Sparreboom, Senior Labour Migration Specialist, ILO 15 min		
6	09:45-10:00	<b>Background:</b> What is the OFO and why is it important?	Dr Hersheela Narsee, Part-time Independent Consultant 15 min		
7	10:00-10:15	Processes followed to update the OFO	Ms Nomsa Gumbi, Director: SETA Support, DHET 15 min		
Refreshments break: 10:15-10:25 (10min)					
Chairperson: Ms Nolwazi Gasa, DDG: Planning, Policy & Strategy, DHET					
SESSION 2: 10:25-13:05 – PANEL PRESENTATIONS: Challenges experienced in implementing the OFO (in the context of the CSL) and recommendations to address these challenges					
8	10:25-10:30	Panellist introductions #1	Prof. Hoosen Rasool, Consultant and Member of the planning committee, FR Research Services 5 min		











NO	TIME	AGENDA ITEM	RESPONSIBILITY		
9	10:30-11:20	<ul> <li>Business</li> <li>Labour</li> <li>Professional bodies</li> <li>SAQA</li> <li>QCTO</li> </ul>	Ms Beverly Jack, Senior Business Specialist, representing BUSA		
			Mr Andre Engelbrecht, COSATU		
			Mr Tony Parry, CEO: IITPSA		
			Mr Japie Nel, Senior Manager: Registration and Recognition, SAQA		
			Mr Vijayen Naidoo, CEO: QCTO		
			(10 min each x 5) 50 min		
10	11:20-11:50	Q&A	All 30 min		
Refreshments break: 11:50-12:00 (10min)					
11	12:00-12:05	Panellist introductions #2	Prof. Hoosen Rasool, Consultant and Member of the planning committee, FR Research Services 5 min		
12	12:05-12:45	<ul> <li>SETA representative</li> <li>DHA</li> <li>DEL</li> <li>DTIC</li> </ul>	Ms Laura Harris, Senior Manager: Strategic, Planning and Reporting, MerSETA		
			Mr Phidiwe Mbhele, Director: Corporate Accounts, DHA		
			Ms Lulu Madhlophe, Director: Work Seeker Support Services, DEL		
			Ms Wilna Barnard, Deputy Director: Trade and Investment, DTIC		
			(10 min each x 4) 40 min		
13	12:45-13:05	Q&A and Discussion	All 20 min		
Chairperson: Ms Nolwazi Gasa, DDG: Planning, Policy & Strategy, DHET					
SESSION 3: 13:05-13:30 – CONCLUSIONS					
14	13:05-13:20	Summary of recommendations on how to address challenges in the implementation of the OFO	Ms Mamphokhu Khuluvhe, Director: SMLMI, DHET 15 min		
15	13:20-13:30	Closing Remarks & Vote of Thanks	Mr Reineth Mgiba, Chief Director: Policy, Planning, Monitoring and Evaluation, DHET 10 min		
	Closure: 13:30				
<b>LUNCH</b> : 13:30-14:30					









